دوره 3، شماره 10 - ( 9-1400 )                   جلد 3 شماره 10 صفحات 152-119 | برگشت به فهرست نسخه ها

Download citation:
Send citation to:

pouyan far F, mahmoodi F. Based Risk Audit: By approaching multi attribute decision-making. Journal title 2021; 3 (10) :119-152
URL: http://jde.khu.ac.ir/article-1-131-fa.html
پویان فر فرزاد، محمودی فرزاد. حسابرسی مبتنی بر ریسک: با رویکرد تصمیم گیری چند شاخصه. عنوان نشریه. 1400; 3 (10) :119-152

URL: http://jde.khu.ac.ir/article-1-131-fa.html

چکیده:   (1587 مشاهده)
رمز موفقیت در دنیای حسابرسی، توانایی تطبیق دانش حسابرسان با روند تغییر رویکردهای حسابرسی بوده است. این مقاله با هدف کاربرد روش­های تصمیم­گیری چندشاخصه ترکیبی در حسابرسی مبتنی بر ریسک در موسسات اعتباری صورت گرفته است. از نظر روش، تحقیق حاضر از نوع اکتشافی می ­باشد. جامعه آماری پژوهش مدیران و کارشناسان خبره بانکی و دانشگاهی دارای صلاحیت اظهار نظر در خصوص شناسایی، ارزیابی شاخص­ها و فرایندهای موثر بر حسابرسی مبتنی بر ریسک  بوده­اند. شاخص­های کلیدی حسابرسی مبتنی بر ریسک براساس مطالعات اسنادی و میدانی و مصاحبه با 7 مدیر و خبره بانکی انتخاب و با استفاده از روش FUCOM توسط 3 مدیر تعیین وزن شدند. ریسک­های بانکی براساس شاخص­های کلیدی ریسک و با استفاده از روش EDAS رتبه­بندی شدند و فرآیندهای حسابرسی مبتنی بر نوع ریسک و درجه آن پردازش و براساس نظر 14 عضو کمیته­ حسابرسی، ریسک، تطبیق و مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم موسسه اعتباری با استفاده از روش دلفی فازی غربال شدند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می­دهد 4 شاخص­ کلیدی حسابرسی مبتنی بر ریسک به ترتیب اهمیت شامل؛ نظر رئیس کمیته حسابرسی، میزان ارزش دارایی­های در معرض نوع ریسک در گزارشات 5 سال اخیر حسابرس مستقل و بازرس قانونی، نظر کمیته فرعی مدیریت ریسک و میزان ارزش دارایی­های در معرض نوع ریسک در گزارشات 5 سال اخیر حسابرس داخلی شناسایی شدند. همچنین یافته­ها نشان داد؛ تسهیلات و تعهدات کلان، استقرار چهارچوب حاکمیت شرکتی، ارائه محصولات و خدمات بانکی و مشارکت حقوقی و سرمایه­گذاری به­ترتیب مهمترین فرایندها برای حسابرسی مبتنی بر ریسک انتخاب شدند. برای روش­ پیشنهادی مثال تجربی از حسابرسی مبتنی بر ریسک در یک موسسه اعتباری آورده شده است.
متن کامل [PDF 977 kb]   (1424 دریافت)
دریافت: 1399/7/19 | پذیرش: 1400/4/23 | انتشار: 1400/6/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

بازنشر اطلاعات

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه مهندسی تصمیم می باشد.