دوره 3، شماره 9 - ( 7-1398 )                   جلد 3 شماره 9 صفحات 198-161 | برگشت به فهرست نسخه ها

matoufi A, valian H. The Investigating the interrelation of effective factors on Corporate Governance for Companies Listed in Tehran Stock Exchange Using DEMATEL Method. Journal title 2019; 3 (9) :161-198
معطوفی علیرضا، ولیان حسن. بررسی روابط متقابل عوامل موثر بر اجرای حاکمیت‌شرکتی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران با استفاده از روش DEMATEL. عنوان نشریه. 1398; 3 (9) :161-198

گروه حسابداری، واحد گرگان، دانشگاه آزاد اسلامی، گرگان، ایران
یکی از عوامل اصلی بهبود کارایی اقتصادی، نظام راهبری بنگاه (حاکمیت‌شرکتی) است، که در برگیرنده مجموعه ای از روابط بین مدیریت شرکت، هیئت مدیره، سهامداران و سایر گروه های ذینفع می باشد. نظام راهبری بنگاه ساختاری را فراهم می کند که از طریق آن هدف های بنگاه تنظیم و وسایل دستیابی به هدف‌ها و نظارت بر عملکرد تعیین می‌شود. هدف این پژوهش بررسی روابط متقابل عوامل موثر  بر اجرای حاکمیت‌شرکتی در شرکت‌های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران با استفاده از روش DEMATEL در یک دوره زمانی یک ساله بین سال های 1396-1395 می باشد. روش پژوهش ترکیبی است چرا که ابتدا بر اساس مبانی نظری و تئوریک معیارها و مولفه های پژوهش مشخص شد سپس بر اساس تحلیل فازی و ماتریس تصمیم گیری مورد تحلیل قرار گرفت. پژوهش حاضر از یک شاخص جامع متشکل از3 مولفه اصلی و 18 مؤلفه فرعی مرتبط با حاکمیت‌شرکتی که با محیط گزارشگری ایران سازگار است به‌عنوان معیارهای سنجش حاکمیت‌شرکتی استفاده کرده‌است. یافته‌های پژوهش نشان می‌دهند، شاخص شفافیت اطلاعات، به عنوان بالاترین شاخص شناخته شده و بر روی شاخص هیئت مدیره و شاخص حقوق سهامداران تاثیر می‌گذارد. در بین عوامل فرعی، شاخص‌های کمیته‌حسابرسی، سهامداری دولت و قابلیت اتکای اطلاعات، به-عنوان بالاترین معیارها شناخته شده‌اند و بر روی سایر مولفه‌ها تاثیر می‌گذارند. در واقع این نتایج بیان می کند، شفافیت های صورت های مالی ناشی از مکانیزم های نظارتی هیئت مدیره و حضور سهامداران نهادی می تواند در ارائه ی اطلاعات قابل اتکاتر به تصمیم گیرندگان مالی نقش قابل توجهی ایفا نماید.
دریافت: 1397/10/27 | پذیرش: 1398/5/12 | انتشار: 1399/10/13